24 października 2014 r., piątek, godz. 18.00, Promocja książki, Muzeum Mazurskie w Szczytnie.
Dyrektor Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
Kierownik Muzeum Mazurskiego w Szczytnie
zapraszają
do Muzeum Mazurskiego w Szczytnie
na spotkanie autorskie oraz promocję książki
Mirosława Gworka i Waldemara Mierzwy
ZASMAKUJ W MAZURACH
Uwaga ! Możliwość nabycia książki w okazyjnej cenie
Rozpoczynając pracę nad „Zasmakuj w Mazurach” myślałem, że będzie to kolejna po „Smaku Mazur” książka kucharska naszej Oficyny. Sprawa wydawał się prosta: świetna kuchnia, utalentowany kucharz-praktyk, świeże produkty, nieudziwnione przepisy. Od pierwszej wizyty w Głodowie wiedziałem jednak, że „Zasmakuj” nie będzie tylko kulinarnym przewodnikiem. Mirek okazał się ciekawym rozmówcą. Jego mazurskie zainteresowania i pasje daleko wychodzą poza kuchnię. Obok sporej porcji absolutnie wartych wypróbowania przepisów Mirosława Gworka, znajdziecie tu więc – nie tylko zresztą jego – opowieści o Śniardwach i Puszczy, powojennych dziejach tego pięknego skrawka mazurskiej ziemi, jego dawnych i dzisiejszych mieszkańcach, rybakach i myśliwych, ludzkich zwycięstwach i słabościach.
O Mazurach, których nie znacie. Jestem pewien, że w nich zasmakujecie.
Waldemar Mierzwa
Mirosław Gworek, mieszkaniec Głodowa w Puszczy Piskiej, wielki miłośnik Mazur, jest właścicielem i kucharzem restauracji „Gościniec”. Specjalizuje się w daniach z ryb i raków. Ma ich pod dostatkiem – kilkaset metrów dalej działa na Śniardwach, nieprzerwanie od 1898 roku, brygada rybacka. Kulinarny kunszt Mirosława Gworka został doceniony przez fachowe jury wielu konkursów.
Spotkanie zrealizowane przy wsparciu:
Powiatu Szczycieńskiego
Organizacja i Współorganizacja:
Muzeum Mazurskie w Szczytnie Oddział Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
Towarzystwo Przyjaciół Muzeum w Szczytnie
Wydawnictwo "Retman"
"Gościniec" Mirosław Gworek
Muzeum Mazurskie w Szczytnie
Oddział Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
Instytucja Województwa Warmińsko-Mazurskiego